Odkąd pamiętam to zawsze był odwieczny spór o to co jest lepsze/zdrowsze margaryna czy masło. Jeden i drugi produkt miał wielu zwolenników. Jednakże nie da się ukryć, że obrońcy masła zawsze tworzyli twardo mur i nie pozwalali sobie wmówić, że margaryna jest zdrowa, bo miała już wyrobioną złą sławę przez margaryny twarde (te w kostkach do pieczenia). Na szczęście świat idzie do przodu, naukowcy cały czas pracują i troszkę się pozmieniało.
Sama nigdy głośno nie mówiłam, po której jestem stronie, bo wiedziałam jak to działa na ludzi. Był to bardzo długo kontrowersyjny temat. Jednak dzisiaj to się zmieni, gdyż tyle badań przeczytałam, że mam już klarowną sytuację i swoje zdanie. No, ale zacznijmy od początku 😉
Aby masło w ogóle mogło być nazwane prawdziwym masłem to musi mieć w składzie przynajmniej 82% tłuszczu. Wiadomo, że czym więcej tym lepiej więc gdzieniegdzie nawet można spotkać do 90%, ale te 82% tłuszczu mlecznego to totalne minimum. Uwaga! nie może to być tłuszcz roślinny. Na pewno nie raz dało się słyszeć tłumaczenie mamy albo babci, że masło jest zdrowe bo „naturalne”. Niestety masło zawiera bardzo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, których lepiej jednak unikać. Dodatkowo ma w sobie szkodliwe tłuszcze trans. No, ale chodźmy dalej.
Margaryna może być wytwarzana na 3 różne sposoby:
W maśle można znaleźć aż 60% nasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast margaryna ma ich o połowę mniej! Zazwyczaj jest ich ok. 20-35%. Dlaczego to jest takie ważne? Ponieważ to nasycone kwasy tłuszczowe odpowiadają za wzrost stężenia w surowicy krwi cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu frakcji LDL. Dlatego powinno nam zależeć, aby ich spożywać jak najmniej. Maksymalnie 10% z całej diety.
Tłuszcze trans, czyli inaczej utwardzone oleje roślinne, są uznawane za najbardziej szkodliwy dla zdrowia typ kwasów tłuszczowych. Ich duże spożycie sprzyja rozwojowi m.in. cukrzycy typu 2 i zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Powinniśmy spożywać ich jak najmniej bez względu na pochodzenie. I takie jest również stanowisko IŻŻ. Przy porównaniu do siebie masła i margaryny to kolejny raz zwycięzcą obecnie jest margaryna, gdyż zawiera ich o wiele mniej – 0,13-1,11% natomiast w maśle jest ich 2-3% a czasem nawet do 6%! Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (ang. EFSA) nie ma dowodów, że tłuszcze trans w maśle mimo swojej naturalności miałyby wpływać na zdrowie inaczej niż tłuszcze, które są w częściowo utwardzonej margarynie.
Z jednej strony jak ktoś się zastanowi to pomyśli, że masło powinno mieć więcej witamin, gdyż jest „naturalne”, prawda? Jednak w maśle wyżej wymienionych witamin, pomimo że są, to jednak jest ich o wiele mniej niż w margarynie. Co ciekawe, w Polsce margaryna obowiązkowo jest wzbogacana witaminami A i D.
W maśle jest:
W margarynie jest:
Także tutaj widać dość sporą przewagę witaminową. Czy trzeba dodawać coś jeszcze? A no tak. Jeszcze to co interesuje większość z nas….
Jak zrobiłam ankietę na Instagramie to większość osób ankietowanych zaznaczyła, że woli masło. Osobiście smakowo też jestem #teammasło, jednakże ze względów zdrowotnych jestem w stanie się przerzucić na dobrej jakości margarynę i po prostu się przyzwyczaić do jej smaku. Swoją drogą też w przyszłych materiałach zrobię post o rankingu margaryn 😉
Ale spójrzcie – zostało przeprowadzone badanie na 120 osobach w celu sprawdzenia czy są w stanie rozpoznać czym posmarowana jest kromka chleba poprzez spróbowanie jej – czy jest z margaryną czy z masłem. I co? 85% osób w ogóle nie odczuło różnicy.
Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie kanapki bez masła, ale nie masz żadnych problemów z lipidogramem, a Twoje stężenie cholesterolu LDL jest niskie i dieta jest odpowiednio zbilansowana i odżywcza to nie ma przeciwskazań, aby dostarczać niewielkie ilości masła (5-15 g dziennie).
Staraj się, aby w Twojej diecie nie brakowało zdrowych tłuszczów:
To całkowicie wyeliminuj ten rodzaj tłuszczu ze swojej diety. Przecież pieczywo można smarować również innymi tłuszczami:
Myślę, że wszystko siedzi w głowie. Jak do tej pory babcia z mamą całe życie wmawiali Ci, że tylko masło, bo jest najzdrowsze i tak Ci zostało to możesz mieć blokadę przed przerzuceniem się na coś co do tej pory było „złe/niedobre/niezdrowe”. To tak jakby ktoś od jutro nagle zaczął mi mówić, abym zaczęła palić papierosy, bo nagle tytoń zaczął uzdrawiać. No trudno się przestawić, no nie? Ps. Tytoń nadal jest trujący – nie tylko dla osób palących, ale również dla tych co wdychają dym biernie, także nie próbujcie nawet zaczynać palić, jeśli do tej pory byliście niepalący. Jednakże w kwestii margaryny warto spróbować, bo już fakty są jednoznaczne i warto podjąć próbę zmiany masła na margarynę. Oprócz tych wszystkich pozytywnych aspektów to jest jeszcze bonus dla osób, które się odchudzają, gdyż margaryna zawiera mniej kalorii na 100g. Masło ma 700kcal/100g a margaryna 300-500kcal/100g. Wszystko też zależy od jej rodzaju.
Źródła:
Bądź na bieżąco z aktualną wiedzą.
Odchudzasz się już jakiś czas a efektów jak nie było tak nie ma? Zadbałaś o odpowiedni deficyt energetyczny, ćwiczysz codziennie, Twoja aktywność poza treningowa jest wystarczająco wysoka i mimo to Twoja waga ani drgnie? Podejrzewam, że za każdym razem, gdy stajesz na wadze czujesz rozczarowanie i frustrację. Czyż nie tak jest? Dodatkowo czujesz takie problemy […]
Czytaj więcejŚwięta, jak co roku, to magiczny czas. Jedna z niewielu okazji gdzie możemy spędzić miłe chwile w gronie najbliższych. Cieszyć się z możliwości odetchnięcia po całym roku solidnej pracy (a jeśli jeszcze nie zaczęłaś to do końca roku masz jeszcze trochę czasu – nie czekaj na 2025. Zacznij już dzisiaj a będziesz o tyle bliżej […]
Czytaj więcejZdarzyło Ci się kiedyś stać przed półką w sklepie i zastanawiać się, który tłuszcz tak naprawdę jest najzdrowszy? W internecie można przeczytać wiele spornych zdań. Na szczęście czym dalej w las i czym bardziej się tym zainteresujesz to badania wskazują jednoznacznie. Dzisiaj Ci wyjaśnię na jakim tłuszczu powinnaś smażyć, który użyć do sałatki na zimno […]
Czytaj więcejZaparcia to trochę taki niekomfortowy dla pacjentów temat a zarazem potrafi być bardzo uciążliwy. Jeśli wydaje Ci się, że to dotyczy tylko osób starszych to jesteś w dość sporym błędzie. Problem z zaparciami może tyczyć się naprawdę każdego. Dzisiaj przedstawię Ci w jaki sposób możesz je rozpoznać, co może być ich przyczyną, jak leczyć (również […]
Czytaj więcejPandemia zmieniła w naszym życiu dość sporo. Największą rewolucję jednak wywołała zmiana trybu pracy ze stacjonarnej na zdalną – przynajmniej części społeczeństwa. Ja mam to „szczęście”, że pracuję z klientem i bez fizycznego kontaktu się nie obejdzie. Jednakże mój mąż ma pracę, gdzie ten kontakt jest ważny, ale nie trzeba spotykać się bezpośrednio i on […]
Czytaj więcejNa temat zdrowego żywienia jak i aktywności fizycznej można usłyszeć przeróżne plotki i mity. Moją misją jest je obalać. Jeśli chociaż jedna osoba czegoś się dzięki temu nauczy – to moja misja jest spełniona. Dlatego dzisiaj przedstawiam 5 mitów, które nie są oczywiste a jednak są fikcją wymyśloną przez kreatywne osoby z bujną wyobraźnią. […]
Czytaj więcejKolejny raz spoglądasz w lustro i myślisz, że przydałoby się zgubić parę kilogramów? Zbliża się lato, a ty nadal w zimowej wersji? Nic się nie martw, właśnie przychodzę do Ciebie z praktycznym poradnikiem jak się zabrać za odchudzanie. W kilku krokach dowiesz się co jest niezbędne, aby proces zakończył się sukcesem, a Ty poczuła satysfakcję […]
Czytaj więcejPoranna rutyna to coś o co dbam od wielu lat i staram się przy każdym wolnym dniu pielęgnować. Pracując w nocy ciężko o dobre poranki dlatego tym bardziej doceniam je, gdy mam wolne. Chciałabym dzisiaj podzielić się z Tobą moim przepisem na udany początek dnia, aby z uśmiechem móc działać dalej i powalać świat na […]
Czytaj więcejTemat słodzików powraca ciągle jak boomerang. Cały czas jest tak samo kontrowersyjny. Osoby w średnim wieku ciągle są bardzo przeciwne dodawaniu słodzików gdziekolwiek, za to młodsze pokolenie zaczyna się przekonywać. Dlaczego? Co spowodowało, że mama/babcia/ciocia nie są w stanie ich przekonać o szkodliwości słodzików? Kto tak naprawdę ma rację? Dzisiaj rozwieję te wątpliwości i mam […]
Czytaj więcej