Otwórz menu

Domowe burgery

Data dodania 18/02/2024
Kategoria Śniadanie / kolacja

Udostępnij swoim znajomym

Składniki

(na jedną sztukę)

  • 100g mięsa mielonego wołowego
  • 55g bułki do burgerów (1 sztuka)
  • 1 liść sałaty masłowej
  • 20g sera żółtego
  • 3g majonezu
  • 10g ketchupu
  • 20g ogórka konserwowego
  • 40g pomidorków koktajlowych
  • 10g musztardy

Masz ochotę na burgera? To zdecydowanie polecam te zrobione w domu. Można bułkę zmienić na inną, aby była zdrowsza, ale jednak te do burgerów mi osobiście najlepiej smakują. Na weekend idealne, żeby zjeść „fast food” w domu zamiast na mieście i oszczędzić drugie tyle kalorii. Polecam. A smakuje nawet lepiej niż niektóre na samym rynku gdzie idzie sama masówka.

 

Opis przygotowania:

  1. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem oraz łyżeczką musztardy. Usmażyć na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) i na końcu dodaj plasterek sera żółtego. Usmażone mięso pozostaw do odpoczęcia na patelni.
  2. Bułkę do burgerów przeciąć na pół i podgrzać na beztłuszczowej patelni/piekarniku/mikrofali.
  3. Pokroić wzdłuż ogórka konserwowego, na pół pomidorki koktajlowe. Umyć sałatę masłową. Wymieszaj ze sobą majonez i ketchup.
  4. Bułkę posmaruj sosem (obie połówki), dodaj warzywa, mięso i przykryj drugą połówką bułki.

 

Wartości odżywcze (z serem żółtym):

Kaloryczność: 517kcal (z serem żółtym)/454kcal (bez sera)

Białko: 27g

Tłuszcze: 30g

Węglowodany: 32g

 

Domowy burger

SMACZNEGO!

wspolpraca

O autorce

Agnieszka Plewa

Jestem mgr dietetyki, trenerką i pasjonatką zdrowych posiłków i treningu siłowego. Udowadniam, że zdrowie jest najważniejsze a do polubienia ćwiczeń i kolorowych pełnych witamin posiłków dzieli Cię jeden krok. Najważniejsze to chcieć i działać a resztę pozostaw mnie 😉

Więcej o mnie

Zobacz także

Nie przegap najnowszych pyszności.

Newsletter

Szybki kontakt

plewa-agnieszka@wp.pl

© 2025 Dietetyk i trener online - Agnieszka Plewa.
Realizacja: arturkosinski.pl

Wróć do góry
Zamknij menu