Otwórz menu

Kasza manna o smaku Snickersa

Data dodania 05/01/2024
Kategoria Desery

Udostępnij swoim znajomym

Składniki

(1 porcja – bez wliczonego batona)

  • mleko spożywcze 2%
  • kasza manna 30g
  • odżywka białkowa 10g (u mnie waniliowa)
  • orzechy ziemne 10g
  • czekolada gorzka 16g (2 kostki)
  • masa krówkowa kajmak 15g
  • masło orzechowe 5g 

Tak za mną chodziła kasza manna po świętach, że stwierdziłam, iż muszę zrobić. W końcu coś delikatnego po świętach bez ogromu masy, panierki lub cukru.

 

Opis wykonania:

  1. Kaszę mannę ugotuj na mleku z dodatkiem słodzika. Gdy trochę ostygnie dodaj 5g odżywki białkowej. Wymieszaj, wlej do miseczki/pojemnika i odłóż do ostygnięcia. Następnie daj do lodówki.
  2. Międzyczasie wymieszaj ze sobą masę krówkową (kajmak), masło orzechowe, łyżeczkę wody i pozostałe 5g odżywki białkowej (uwaga na ilość wody, naprawdę dać minimalnie. Jak wlejecie za dużo to będzie zbyt wodniste), mieszaj do uzyskania konsystencji budyniu. Przełóż na zastygniętą kaszę mannę. 
  3. Rozpuść czekoladę z odrobiną mleka, polej wierzch i dodaj posiekane orzeszki. Całość włóż do lodówki na przynajmniej kilka godzin. 

 

Wartości odżywcze:

  • Kaloryczność: 429kcal 
  • Białko: 22g
  • Tłuszcze: 16g
  • Węglowodany: 50g

 

Wskazówki:

  • Najlepiej smakuje na drugi dzień prosto z lodówki.

 

Kasza manna o smaku snickersa - przepis

SMACZNEGO!

wspolpraca

O autorce

Agnieszka Plewa

Jestem mgr dietetyki, trenerką i pasjonatką zdrowych posiłków i treningu siłowego. Udowadniam, że zdrowie jest najważniejsze a do polubienia ćwiczeń i kolorowych pełnych witamin posiłków dzieli Cię jeden krok. Najważniejsze to chcieć i działać a resztę pozostaw mnie 😉

Więcej o mnie

Zobacz także

Nie przegap najnowszych pyszności.

Newsletter

Szybki kontakt

plewa-agnieszka@wp.pl

© 2025 Dietetyk i trener online - Agnieszka Plewa.
Realizacja: arturkosinski.pl

Wróć do góry
Zamknij menu