Otwórz menu

Leczo

Data dodania 15/03/2024
Kategoria Obiad

Udostępnij swoim znajomym

Składniki

(4 porcje)

  • 150g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20g oliwy z oliwek
  • 450g papryki (mogą być różne kolory – ja uwielbiam czerwoną)
  • 300g cukinii
  • 250g kiełbasy zwyczajnej
  • 500g pomidorów (jeśli robisz to zimą to polecam pomidory krojone z puszki, a jeśli latem to świeże pomidory)
  • 5g cukru
  • sól/pieprz/vegeta/czosnek granulowany

Leczo to mój ulubiony posiłek jednogarnkowy. Standardowa wersja, którą polecam dzisiaj jest z kiełbasą (dobrej jakości może być naprawdę pyszna!), natomiast jeśli nie lubisz tej wersji to podmień sobie kiełbasę na kurczaka/indyka.

 

Opis przygotowania:

  1. Obrać i posiekać cebulę oraz czosnek. Na patelnię wlać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem. Posolić i dusić przez 5min.
  2. Dodać paprykę i cukinię pokrojone w kosteczkę. Dusić aż staną się miękkie.
  3. Kiełbasę pokroić w półplasterki i dodać do miękkich warzyw. Doprawić solą/pieprzem/vegetą/czosnkiem granulowanym/cukrem. Dusić kolejne 10min.
  4. Na koniec dodać pomidory i gotować kolejne 10min. Doprawić do smaku.

 

Wartości odżywcze:

(1 porcja)

  • Kaloryczność: 258 kcal
  • Białko: 16g
  • Tłuszcze: 14g
  • Węglowodany: 20g

 

Zdrowe, fit i kolorowe leczo

SMACZNEGO!

wspolpraca

O autorce

Agnieszka Plewa

Jestem mgr dietetyki, trenerką i pasjonatką zdrowych posiłków i treningu siłowego. Udowadniam, że zdrowie jest najważniejsze a do polubienia ćwiczeń i kolorowych pełnych witamin posiłków dzieli Cię jeden krok. Najważniejsze to chcieć i działać a resztę pozostaw mnie 😉

Więcej o mnie

Zobacz także

Nie przegap najnowszych pyszności.

Newsletter

Szybki kontakt

plewa-agnieszka@wp.pl

© 2025 Dietetyk i trener online - Agnieszka Plewa.
Realizacja: arturkosinski.pl

Wróć do góry
Zamknij menu