Ostatnio to mój ulubiony obiad. Osobiście pity robię sama (kocham tą różnicę smakową między tymi kupnymi), ale z racji, że zajmują 3 godziny pracy (większość to czekanie na wyrośnięcie ciasta) to Wy możecie skorzystać z gotowców. A samo zrobienie wypełnienia to kwestia 20 minut – także ekspresowo.
Opis przygotowania:
- Kurczaka oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Międzyczasie rozgrzać 5ml oliwy na patelni.
- Gotowego kurczaka przyprawić przyprawą do gyrosa i papryką słodką mieloną. Odstawić.
- Pokroić cebulę w cienkie piórka. Cebulę oraz kurczaka podsmażyć na rozgrzanej patelni.
- W trakcie smażenia kurczaka, pokroić pomidorki koktajlowe na pół, ogórka w pół plasterki i wymieszać w misce z mixem sałat.
- Gotowego kurczaka odłożyć na bok.
- Do miski dać jogurt naturalny. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę. Dodać sól i pieprz do smaku.
- Gotową pitę podgrzać dosłownie na 30sek w mikrofali i przeciąć na pół (nie do końca – tak, aby tworzyła kieszonkę).
- Do pity warstwami układać sałatę, sos, kurczaka, sos, sałatę… i tak aż do pełnego wypełnienia pity.
Wartości odżywcze:
- Kaloryczność: 450 kcal
- Białko: 34g
- Tłuszcze: 9g
- Węglowodany: 59g

SMACZNEGO!