To ostatnio mój ulubiony obiad. Porcja dla jednej osoby to wychodzi jak dla wojska dzięki objętości warzyw. Bardzo pożywne, odżywcze i kolorowe danie. Idealne na redukcję 😉
Opis wykonania:
- Kaszę pęczak ugotować według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
- Mięso pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Warzywa pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę, usmażyć na niej mięso. Do usmażonego kurczaka dodać warzywa i dusić razem. Gdy warzywa się uduszą, wszystko zalać pomidorami z puszki i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Wyłączyć ogień, dodać jogurt i dokładnie mieszać. Ugotowany gulasz przyprawić solą, pieprzem i podać z kaszą.
Wartości odżywcze:
- Kaloryczność: 533 kcal
- Białko: 45g
- Tłuszcze: 11,6g
- Węglowodany: 62g
Wskazówki:
- Zamiast od razu wlewać jogurt bezpośrednio do sosu to warto najpierw wziąć 2 łyżki z patelni do miseczki z jogurtem i wymieszać, aby jogurt się nie ściął. Rób to na sam koniec, bo tak to łatwo aby się ściął.

Smacznego!