Otwórz menu

Warzywny gulasz z kaszą pęczak

Data dodania 01/03/2024
Kategoria Obiad

Udostępnij swoim znajomym

Składniki

(1 porcja)

  • 200g pomidorów krojonych z puszki
  • 85g papryki czerwonej
  • 100g piersi z kurczaka
  • 50g cebuli
  • 5g czosnku
  • 100g cukinii
  • 150g pieczarek
  • 50g kaszy pęczak
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 5g oliwy

To ostatnio mój ulubiony obiad. Porcja dla jednej osoby to wychodzi jak dla wojska dzięki objętości warzyw. Bardzo pożywne, odżywcze i kolorowe danie. Idealne na redukcję 😉

 

Opis wykonania:

  1. Kaszę pęczak ugotować według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
  2. Mięso pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Warzywa pokroić w kostkę.
  3. W garnku rozgrzać oliwę, usmażyć na niej mięso. Do usmażonego kurczaka dodać warzywa i dusić razem. Gdy warzywa się uduszą, wszystko zalać pomidorami z puszki i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  4. Wyłączyć ogień, dodać jogurt i dokładnie mieszać. Ugotowany gulasz przyprawić solą, pieprzem i podać z kaszą.

 

Wartości odżywcze:

  • Kaloryczność: 533 kcal
  • Białko: 45g
  • Tłuszcze: 11,6g
  • Węglowodany: 62g

 

Wskazówki:

  • Zamiast od razu wlewać jogurt bezpośrednio do sosu to warto najpierw wziąć 2 łyżki z patelni do miseczki z jogurtem i wymieszać, aby jogurt się nie ściął. Rób to na sam koniec, bo tak to łatwo aby się ściął.

 

Gulasz warzywny z kaszą pęczak - przepis

Smacznego!

wspolpraca

O autorce

Agnieszka Plewa

Jestem mgr dietetyki, trenerką i pasjonatką zdrowych posiłków i treningu siłowego. Udowadniam, że zdrowie jest najważniejsze a do polubienia ćwiczeń i kolorowych pełnych witamin posiłków dzieli Cię jeden krok. Najważniejsze to chcieć i działać a resztę pozostaw mnie 😉

Więcej o mnie

Zobacz także

Nie przegap najnowszych pyszności.

Newsletter

Szybki kontakt

plewa-agnieszka@wp.pl

© 2025 Dietetyk i trener online - Agnieszka Plewa.
Realizacja: arturkosinski.pl

Wróć do góry
Zamknij menu