Zdrowe ciasteczka, w sam raz na weekend na wizytę gości lub do popołudniowej kawki.
Opis wykonania:
- Rozgrzać piekarnik do 200^C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Odstawić.
- Drobno posiekać orzechy włoskie, suszoną żurawinę i gorzką czekoladę. Wymieszać wszystkie razem w misce i odstawić.
- Masło roztopić w rondelku. Ściągnąć z ognia. Po chwili dodać masło orzechowe, erytrytol i jajko. Dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać.
- Na końcu dodać wcześniej posiekane orzechy, żurawinę i gorzką czekoladę. Wymieszać.
- Łyżką nakładać porcję masy na dłoń, zrobić kulkę i formować małe ciasteczka lekko spłaszczając (mi wyszło 21, ale nie wszystkie były idealnie małe). Układając na blasze zachowaj odstęp, aby się nie skleiły podczas pieczenia.
- Piec w piekarniku przez 10-12 min (200^C). Po upieczeniu odstawić ostrożnie do ostygnięcia.
Wartości odżywcze:
(1 porcja)
- Kaloryczność: 111 kcal
- Białko: 2,7g
- Tłuszcze: 7,2g
- Węglowodany: 9,1g
Wskazówki:
- ciasteczka na początku póki są ciepłe to są miękkie. Jak ostygną to zrobią się kruche.
- takie zdrowe słodycze warto jadać krótko po posiłku. Nie jako oddzielny posiłek.

Smacznego!